fredag 27 april 2018

Veckans kompis på Schantzen

13.4.2018 Maj Mikander 
Barnträdgårdslärare på B.E. von Schantz daghem 

I 3-5 års gruppen, eller “isbjörnarna” på Schantzen har miljön ändrats från vecka till vecka. Orsaken till detta är att barnen i tur och ordning har fått bli ”veckans kompis”. 

Veckans kompis får hjälpa till lite här och där, så som att duka och bädda. Hen får vila i soffan, välja saga, få hem vår maskot över veckoslutet men framför allt svara på frågan; 

Om du skulle få bestämma, vad skulle vi göra på dagis? 

Svaren har bl.a. varit; tåg, cirkus, polis, drottning, pyssel, saga, pingvin, pirat, camping, pupu, dinosaurier och teater. Dagis har förvandlats enligt barnets önskemål. 

Vi har brainstormat tillsammans med barnen vad temat innebär, vad vi skulle kunna göra, pyssla, ta reda på, leka osv. Barnen har alla fått komma med sina idéer och funderingar. Vi har använt oss av pekplattan för att söka mera information och bilder. Allt detta har stärkt vår gruppanda och samhörighetskänslan. Vi gör tillsammans. Detta är allas tema och alla får delta. 

I och med de olika teman vi valt har vi lärt oss nya ord, tagit reda på fakta, gjort tillsammans, stärkt gemenskapen, diskuterat, klippt, pysslat (övat finmotorik, övat göra enligt instruktioner osv.), fantiserat, hittat på historier, använt olika material, använt oss av projektor, lärplatta, kamera, hjälpt varandra (ex med pyssel) och samarbetat. Och vi har haft roligt! 

Bild 1: Under temat Tåg tejpade vi tågräls på golvet och stolarna blev vagnar.
Bild 2: När temat var Camping fick barnen ta med sig sovsäckar hemifrån för att vila i. De vilade i tältet runt en lägereld medan de lyssnade på skogsljud från lärplattan.

Bild 1: En dag under Camping-veckan vilade vi även under stjärnhimmel.
Bild 2: Dagis fick en tron under Drottning-veckan.
Bild 3: Under Cirkus temat fick barnen klä ut sig och uppträda med olika cirkustrix som vi filmade och visade upp till föräldrarna.
Bild 1 och 2: Under temat Trafikpolis förvandlades tamburen till er korsning.
Väggarna pryddes med all världens pyssel under tema veckan Pyssel.

När Veckans Kompis valde Pirat blev det spännande, vi hade Skattjat med ledtrådar ute i parken och inne på dagis fick vi ett sjörövarskepp. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar