tisdag 13 februari 2018

En vecka på Marias Asyl

av
Nora Karlsson
föreståndare vid daghemmet Marias Asyl

Vi har inte en stor härlig gård där vi kan odla egna ekologiska grönsaker. Vi har i själva verket ingen gård alls. När vi stiger ut genom dörren står vi rakt på Stora Robertsgatan. Till skogen åker vi mycket sällan. Vi är ett centrum dagis vilket betyder att vi har oändligt många möjligheter runt hörnet.
Vi kan gå till havet när vi vill. Eller till Ateneum. Vi kan besöka galleri Sinne när vi ser nåt ser nåt intressant från fönstret. Eller så kan vi gå till otaliga andra intressanta ställen i stan. Utbudet är enormt!

Den här dagen styr vi näsan mot Naturhistoriska museet. Vi möts av en orolig kvinna som frågar om vi inte fått bud om att alla guidningar är inställda pga. strejken. Varken andra grupper eller guiderna har kunnat ta sig till museet. Vi har hela museet så gott som för oss själva, endast enstaka andra besökare finns där. Vilken lyx!
Efter den oroliga damen kommer en annan leende mot oss. Det är vår kulturarbetare, konstnären Gudrún Ragnarsdóttir. Idag börjar vårt konstprojekt som ska hålla på en vecka. Utrustade med papper och pennor ger vi oss i smågrupper iväg på upptäcktsfärd.


Här kollar vi in rävens ansikte


Vi har små uppgifter vi ska iaktta längs med vägen. Hittar vi isbjörnen? Vilken färg på läpparna har den? Hur skiljer sig brunbjörnens öron från lokattens? Vem är randig över hela kroppen och vems horn är långa och raka? Vi tittar noga på alla djurs ansikten.

En grupp ritar tillsammans med Gudrun olika skelett. Här ber hon oss också vara uppmärksamma på skillnader. Hur skiljer sig alligator skelettet från vargens? Vems skelett liknar fladdermusen?

Resultatet av noggrann iakttagelse.






På måndagen kommer Gudrún till Marias Asyl för att göra ansiktsmasker men oss. Arbetet har många faser. Dag 2 skissar vi upp hur vi vill att masken ska se ut och så färgläggs skisserna.

Skissen för masken.

 Sedan limmar vi tidningspapper på ballonger, ja se själva!

Limma, limma. Det krävde tålamod.

Dag 3 och 4 byggde vi på öron, nosar, horn och annat vad barnen önskade. Sedan började vi måla dem enligt deras ursprungliga teckning. Under dag 4 fick barnen också smaka på olika smaker, eftersom vi diskuterade vilka människans sinnen är. Citronen var mycket omtyckt!

Öronen på plats, nu gäller det att måla!

Ett sista ingrepp med saxen och masken är klar.

Dag 5 började med att barnen (som hämtat en doft/lukt hemifrån) fick gå runt och låta andra dofta på den. Härligt att hela familjen blev så engagerade!                          
Sinnesvandring.


Tack Gudrún för en lärorik och rolig vecka och tack Kulturfonden för ert Kultur på dagis stipendie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar