måndag 4 februari 2019

Du, jag och vi tillsammans


Skriven av Haj Hoang och Micaela Bärlund från Daghemmet Arbetets Vänner

Mitt i storstans betongvimmel ligger en brun dörr som för dig flera årtionden tillbaka i tiden. Här bland spräckliga plastgolv och Artek möbler i gult och rött står våra brokiga dörrar öppna för både stora och små. För att kunna förstå vår omgivning och våra medmänniskor måste vi i första hand tillåta våra sinnen och tankar att gränslöst och öppet ta in impulser från det och de som finns omkring oss. Och för att skapa denna tillåtande atmosfär måste vi skapa en plats där fokus ligger på var och ens styrkor, behov och intressen.

Ett av Daghemmet Arbetets Vänners (AV) mål är att skapa en trygg och positiv gemenskap i barngruppen, där varje barn får möjligheten att lära känna sina unika kamrater. För att kunna ge barnen denna möjlighet måste vi på AV bortgå från hur vi tidigare tänkt och gjort. På AV finns det inga stora barn eller små barn. Hos oss finns det de som gillar att klättra, de som sover länge, de som tycker om att sjunga o.s.v. Fokus ligger på det som barnet är bra på och tycker om. Ett öppet förhållningssätt till barnet som individ tillåter hen att känna sig trygg i sig själv och i det hen gör.

På AV finns det inga specifika rum för de yngsta och de äldsta. Hos oss strävar vi till att varje rum på daghemmet lockar barnen till att utforska och lära sig. Inget barn är för litet eller för stort för daghemmets utrymmen. Vår tanke är även att tid och rutiner inte får begränsa barnens lek eller samvaro, och därför har vi endast få tider vi måste hålla under dagen. Vi är flexibla och avbryter barnen så sällan som möjligt.

Hos oss jobbar alla vuxna med alla barn. Personalen finns till på barnens villkor och varje vuxen bär sitt ansvar för den ömsesidiga relationen till varje barn. På det här sättet ges barnen en bättre möjlighet till att bli sedda och hörda. Barnen ges också möjligheten till att känna sig trygga med alla vuxna i personalen. Personalen arbetar enligt sina styrkor och arbetar varierande med alla barn i olika konstellationer. Vi har smågruppsverksamhet där barnen är indelade på varierande sätt (t.ex. enligt intresse, behov eller utvecklingsnivå) beroende på innehållet. Vi arbetar också med kortare och längre temaarbeten som barnen visat intresse för. Verksamheten ska stöda de behov vi lagt upp för var och en.

Det nya arbetssättet kräver ett engagerat team. Det har skapat ett gott och fungerande samarbete mellan oss i personalen. Vi upplever också att arbetssättet förebygger mobbning och gruppering.  Vi har märkt att vårt tankesätt och arbetssätt har stärkt gemenskapen i barngruppen och att våra barn är mer hjälpsamma, empatiska och öppna för varandras olikheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar